Social Innovation i Norr – för en välmående planet och välmående människor 22 oktober
08:15-09:00 Kaffe och mingel
09:00-09:15 Inledning
Poeten David Väyrynen öppnar konferensen.
09:15-09:25 Välkommen
Vicerektor vid Umeå universitet hälsar välkommen.
09:30-09.55 Social innovation som verktyg för hållbar omställning – Där människors och planetens hälsa hänger ihop.
Samtal mellan Dag Avango, professor i historia och föreståndare för samarbetet The Arctic Six och Anna-Maria Hellgren, Lektor i konst- och bildvetenskap, verksam vid institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitet.
10.00-10.30 Sociala innovationer som främjar miljömässig hållbarhet
Har sociala innovationer potentiellt att förändra våra sociala vanor för att lösa miljömässiga utmaningar och vilka är förutsättningar som behövs för att det ska ske? I denna programpunkt får vi lyssna till Lucas Haskell, universitetslektor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.
10.30-10.50 Mingelpaus
10.50-11.20 Social innovation i praktiken
I denna programpunkt får vi ta del av hur Rewilding Sweden arbetar med att återförvilda norra Sveriges tajga till nytta för både natur och människa. Genom att återställa naturliga processer, återskapa sammanhängande landskap, gynna nyckelarter och stödja naturbaserade näringar.
Vi får även lyssna till ett exempel från Skellefteå kommun om hur de gula bänkarna, eller vänskapsbänkar som de ibland kallas, har spridit sig till flera länder och har fått uppmärksamhet för sitt unika sätt att främja social interaktion och gemenskap.
11.20-11.40 Samtal: Vilka förutsättningar finns och vilka behövs för att stötta social innovation?
Sociala innovationer erbjuder innovativa lösningar på olika typer av sociala samhällsutmaningar. Men hur ser stödet för social innovation på olika nivåer i samhället och vilka förutsättningar finns eller behövs för att stötta social innovation?
11.50-13.00 Lunch
Lunch med möjlighet till mingel.
13.00 Innovation i vardagen – från medborgarservice till design för hållbara samhällen
I detta pass får du lyssna till Camilla Jägerving Isaksson från Umeå kommun som berättar om hur de arbetet med framtagandet och vidareutvecklingen av konceptet Seniortorget – genom tjänstedesign, innovation och samskapande med drivkraften för hållbara samhällen.
Du får även veta mer om Arctic Design Center som är en ny mötesplats för frågor inom arkitektur, design och konst samt en nod för politiken för gestaltad livsmiljö i norra Sverige. Du får även lyssna till en presentation om
13.30 – 14.00 Fördjupning och medskapande Block 1
Pass 1: Caring places: Hur tar vi hand om varandra och platsen vi bor på?
I Umeå utforskas frågeställningen ”Hur tar vi hand om varandra och platsen vi bor på?”. Anna Sandström Emmelin på Umeå kommun berättar mer om det och kommunens partnerskap med Bogotá i Colombia kring care och samhällsplanering. Du får också tillfälle att reflektera över vad det kan innebära för ditt sammanhang.
Pass 2: Umeå kallbad
Ett utrymme där människor återknyter med sig själva, med varandra och med naturen. Det är vad Umeå kallbad eftersträvar. I detta pass får du lyssna till hur de arbetet för att skapa en året-runt-anläggning för kallbad och bastu i hjärtat av Umeå där människor gått samman och skapat detta tillsammans.
Pass 3: Luleå kommun
14.10 – 14.40 Fördjupning och medskapande Block 2
Pass 5: Change the game
Pass 6: Sympal
Pass 7: Speaking Minds
Pass 8: Nätverket E-sport
Pass 9: Spår där du får möjlighet att jobba med en utmaning tillsammans med andra